mandag 16. november 2009

Redningsaksjon

Journalisten Pål Refsdal dro inn til ett område for å kunne dokumentere faktiske forhold bak "teppet" prøve å få ett innblikk i sider ved Afganistan vi ikke hører så mye om.

Nå gikk ikke alt som planlagt for Refsdal og hans tolk, de ble lurt opp i en meget farlig og vanskelig situasjon. Heldigvis greide de ved hjelp effektivt diplomati fra UD og andre og slippe fri. En verdenspresse holdt pusten og fravek prisippet og formidle om nyheten, med det formål og bedre oddsen for frigivelse av gisslene.

Så kommer diskusjonen her hjemme om at Refsdal og hans selskap må betale UD sine kostnader, og at UD ikke kan dekke slike redningsaksjoner

Greit at UD tar en gjennomgang av dette regelverket, men en må holde tunga rett i munnen. Redningsaksjoner kan være så mye, fra Turister og fjellklatrere til Rødekorsmedarbeidere og journalister, som blir kidnappet.

Det jeg synes blir feil er når det startes en debatt om at journalister skal betale en redningsaksjon er at de faktisk er der for å formidle sannheten for oss fra begg sider i en krigsone, beskytte demokratiet, ytringsfriheten. Uansett hva en måtte mene om Taliban, må det være viktig å få frem hva som rører seg også på den siden av krigsonen. Jeg håper en aldri vil nå så langt at en ikke strekker seg utrolig langt for å værne om ytringsfriheten, og journalisters mulighet også til å innhente informasjon i disse lukkede kretser. Da blir det totalt feil i mine ører å starte en debatt om hvem som skal betale regninga. Det samme hadde neppe blitt stilt om en røde kors medarbeider ble kidnappet i Somalia. Begge representerer de grunnleggende verdier verden bør respektere gjennom FN sine konvesjoner.

I Afganistan har vist oss er at det ikke er bare personen dette gjelder, også hva han faktisk gjør der. Vi slutter ikke sende norske soldater til Afganistan heller, for at det er farefult. Da blir det litt for enkelt av representanten i dagsnytt 18 å kreve at han skal betale UD tilbake.
Det blir å si til en samlet verdenspresse: går du inn i en krigsone er det pressen som skal betale selv om noe skjer. Det er og blir det skammelig av representanter som skilter med pressefrihet og innta en slik holdning som Christian Tybring-Gjedde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar